Jury reported tasks

1-2

Kuggom

"Eleverna i åk 1-2 deltog ivrigt i insamlingen av dryckeskartonger."

Haddom skola. 1-2. Kuggom

Helsinki

"Oppilaat seurasivat kartonkien kierrätystä kotona 24.9-7.10. Juomakartonkeja käytettiin yhteensä 443 kappaletta ja niistä kierrätettiin 348 kappaletta. Teimme vierailun kartongin kierrätysastialle 1.10 ja luokan ympäristöraadin edustajat saivat laittaa kartongit astiaan. Mietimme, miltä kartongeista mahtaisi tuntua, kun ne laitetaan kierrätykseen ja totesimme, että sehän on kuin kartonkien oma superpark!"

Maatullin ala-asteen koulu. 2C. Helsinki

Esbo

"Alla elever fyllde i sitt tävlingsschema under 2 veckors tid. Två elever tappade dock bort sitt schema och kan därför inte räknas med i resultatet. Vi diskuterade sedan tillsammans i klassen hur eleverna tyckte att återvinningen fungerat. Vi besökte även den lokala återvinningsstationen och dokumenterade det. Efter det valde vi ut lämplig bild och kom fram till att både eleverna och naturen vinner på att återvinna och skrev då det i pratbubblan."

Vindängens skola. 2 B. Esbo

Karleby

"Mjölkkartonger samlades flitigt, och av en del har vi byggt en koja i klassen."

Vittsar skola. Åk 1-2. Karleby

Esbo

"Eleverna fick fylla i kartongschemat i två veckors tid (veckorna 39 och 40). Under vecka 41 gick vi tillsammans från skolan till Hagalunds återvinningsstation och återvann kartonger. Eleverna var mycket motiverade och tyckte otroligt mycket om den första tävlingen! "

Vindängens skola. 2 A. Esbo

3-6

Kirjala

"Alla skolor i vår stad har miljöfostran/hållbarutveckling som tyngpunktsområde under detta läsår så vi har pratat mycket om temat samt jobbat med återvinning och miljötänk. Vår klass har under en morgonsamling presenterat Kartongmatchen för de äldre klasserna i vår skola samt utmanat dem att delta. Vi har också haft samarbete med den lokala 4H-föreningen. Skolan tillsammans med 4H-ledaren ordnade en Hem och skola-dag där eleverna tillsammans med sina föräldrar fick gå en spårning i skogen och svara på frågor som handlade om just återvinning. Många intressanta diskussioner och frågor uppstod. Vår klass har också plockat skräp på byns simstrand, vi har ploggat i skolans närmiljö, vi har sorterat och återvunnit dryckeskartonger och pratat om matsvinn. Vi förde tomma dryckeskartonger till återvinningskärlet som finns på vår skola. Vi har också läst sagan om Tetra Brik och gjort egna figurer av dryckeskartonger. Vårt återvinningsarbete fortsätter!"

Kirjala skola. Åk 1-2. Kirjala

Kouvola

"Pakkauksia kierrätettiin ja vierailtiin koulun vieressä olevalla kierrätyspisteellä."

Kaunisnurmi. 6a. Kouvola

Haarajoki

"Kierrättäminen on iloinen asia! Mikään kartonki ei ole liian pieni kierrätettäväksi!"

Haarajoen koulu. 6PL. Haarajoki

Raisio

"Jokainen hoiti kotona nestekartonkin kierrätystä kahden viikon ajan. Videolla oppilas vie tyhjän maitotölkin polkupyörällä kierrätyspisteeseen."

Kaanaan koulu. 6A. Raisio

Kouvola

"Luokkamme kierrätti 2 viikon ajan kotona ja koulun läheisellä kierrätyspisteellä vierailimme yhdessä rinnakkaisluokan kanssa. Kierrätysastiaan oli hyvä, 87%."

Kaunisnurmen koulu. 6M. Kouvola

Kirjala

"Allt gick bra, duktiga elever!"

Kirjala skola. 3-4. Kirjala

Ekenäs

""

Österby skola. Åk 5. Ekenäs

Jakobstad

"Åk 4 i Kyrkoby skola, Pedersöre, besöker den lokala Ekopunkten! Synd att det inte finns någon kartonginsamling i byn!"

Kyrkoby skola. 4B. Jakobstad

Jakobstad

"Åk 4 i Kyrkoby skola, Pedersöre, besöker den lokala Ekopunkten! Synd att det inte finns någon kartonginsamling i byn!"

Kyrkoby skola. 4A. Jakobstad

PARGAS

"Vi har först tagit reda på var alla de närmaste insamlingspunkterna finns. Vi funderade över vad kartongen säger då den sätts i återvinningskärlet. Eleverna fick sedan helt själva fota och redigera."

Skräbböle skola. Åk 4. PARGAS

Raahe

"Kävimme koko luokan kanssa kävelemässä lähimmällä kierrätyspisteellä ja kierrätimme opettajan kotoaan tuomia kartonkipakkauksia. Samalla viikolla oppilaat kierrättivät kotona kartonkipakkauksia."

Koivuluodon koulu. Pienryhmä. Raahe

Karleby

"Eleverna samlade alla dryckeskartongerna de använt under två veckors tid. Ett gemensamt beslut blev gjort att vi bygger ett hus av kartongerna innan vi återvinner allt. Nu får huset stå på skolan nästa vecka och därefter ska vi tillsammans vika och återvinna alla kartonger. Bilden är tagen mitt i projektet."

Vittsar skola. Åk 3-4. Karleby

Karleby

"En stor del av klassen gjorde en helhjärtad insats i insamlingen. Dessvärre hade vi också elever som inte deltog och därmed blev klassens gemensamma återvinningsprocent inte högre. Bilden är taget från när vi för kartongerna till återvinningen. På bilden elever från olika klasser."

Vittsar skola. Åk 5-6. Karleby

Borgå

"Sopsortering är skoj! På bilden har vi just tränat på att sortera rätt. "

Gammelbacka skola. 6. Borgå