Kartonki­kilpailu på svenska

Är ni en svenskspråkig skola, utgår ni från denna sidan. Allt är inte översatt, t.ex. är anmälan på finska, så även Mina sidor och kontaktformulär. Vill ni hellre använda det finska materialet, gör ni det.

Var med och ta upp matchen för en ökad återvinning av kartongförpackningar!

De senaste åren har närmare 320 000 barn och elever i Sverige, Danmark och Finland deltagit i återvinningstävlingen ”Kartonkikilpailu”. Tillsammans har de hjälpt till med att öka återvinningen så idag samlas 50% av alla kartongförpackningar in till återvinning! Det är bra, men det är fortfarande hälften som inte samlas in till återvinning! Det vill vi ändra på!

 • Kartonkikilpailu är en tävling för elever i årskurs 1-6 och som består av tre ”matcher”.
 • Tävlingen pågår från slutet av maj och avslutas den 17 mars 2024. Ni kan anmäla er när ni vill under denna tidsperiod.
 • Ni bestämmer själva om ni vill arbeta med Kartonkikilpailu under en kortare period eller under en längre.
 • Uppgifterna i matcherna är lätta att anpassa efter era elevers förutsättningar.
 • Alla klasser som slutför de tre matcherna, är med i utlottningen av fina priser. I varje match kan varje klass vinna ytterligare priser, snabbhetspris, om matchen redovisas innan angivet datum.
Kartongmatchen 6 Kids

Frågor & svar

 1. Anmäl din klass här
 2. Aktivera ditt konto genom att klicka på länken du får i bekräftelsemailet. Du kan nu logga in på Mina sidor. Får du inget bekräftelsemail? Titta i din skräppost!
 3. Du får ett digitalt följebrev mailat till dig. Det görs manuellt och kan därför dröja.
 4. Utmana övriga klasser på skolan att göra detsamma, vilket ger er möjligheter till samarbete, inspiration och utmaningar!

För att sätta tävlingen i ett pedagogiskt sammanhang får du hjälp av ett inspirationsmaterial med PowerPoint-presentationer, faktatexter och material till matcherna finner du här under materialarkiv. Sagor, övningar och filmer om återvinning finner du under materialarkiv på den svenska sidan.

Introducera gärna Kartonkikilpailu för era elever med hjälp av denna Powerpoint.

Kartonkikilpailu består av tre olika matcher, match 1, 2 och 3. Ni bestämmer själva när ni gör matcherna och i vilken ordning. Kartonkikilpailu avslutas den 17 mars 2024. Matcherna kan göras under hela tävlingsperioden, dock utmanas ni i varje match av ett snabbhetspris som är helt frivilligt. Datum för snabbhetspris hittar ni på respektive match.

Tävlingen avslutas den 17 mars 2024. För att ha chans på huvudpriset ska de tre matcherna vara redovisade när tävlingen avslutas. Vinnaren i 1-3 vinner 1 000 euro till en grönare skola och vinnaren i 4-6 vinner 1 000 euro till en upplevelse. Alla vinnarna får var sin återvinningskasse. Vinnaren av huvudpriset sker genom lottning.

Alla klasser som klarat de tre matcherna kommer att få ett fint diplom som mailas ut efter avslutad tävling.

Efter avslutad tävling kan ni ladda ner ert diplom här.

Match 1

Sortera och återvinn

I samarbete med

Match 1 består av två olika delar. 
Del 1 innebär att barnen ska hjälpa till med återvinningen av kartongförpackningar* i hemmet och i del 2 ska en ny sorteringsinstruktion för kartongförpackningar skapas.

* Kartongförpackningar är förpackningar för t.ex. mölk, fil, juice, yoghurt, grädde, krossade tomater mm.

Under 2 valfria veckor ska klassen ta hand om återvinningen av kartongförpackningar i hemmet. Du som pedagog avgör vilken två veckorsperiod ni väljer.

Skriv ut, kopiera och delar ut tävlingsschemat (pdf) till alla elever.
Under era två veckor ska eleverna fylla i antalet förbrukade kartongförpackningar, hur många av dessa som återvinns och även antalet som ev. slängs i de vanliga soporna, det vi kallar brännbart.
När 2 veckor förflutit skriver föräldrar under tävlingsschemat och eleverna lämnar det till dig som pedagog.
Sammanställ ett klassresultat genom att summera totalt antal återvunna förpackningar i klassen och dividera med det totala antalet förbrukade förpackningar.
Klassen måste ha en återvinningsgrad på 50 % eller mer för att match 1 ska bli godkänd. Registrera klassens återvinningsgrad på Mina sidor.

Det ska vara lätt att sortera rätt!

En tom förpackning måste naturligtvis återvinnas. Kartongförpackningar kan då användas som råvara för tillverkning av nya produkter som t.ex. äggkartong, pizzakartong, toarullar, glassförpackningar… Detta minskar energianvändningen, sparar på naturresurser samt bekämpar klimatförändringen. Sortering och återvinning är en del av en hållbar konsumtion.

Det är viktigt att förpackningar sorteras i rätt insamlingskärl och att just kartongförpackningar är platta när de läggs i kärlet. Varför tror du att det är viktigt?

För att alla ska kunna återvinna så det blir rätt och lätt är det viktigt med tydliga sorteringsinstruktioner.
Här ser ni hur sorteringsguiden ser ut idag.

Nu har ni chansen att göra sorteringsanvisningen för kartongförpackningar ännu bättre och snyggare! Hur skulle den se ut för att det ska bli rätt och lätt tycker ni? Vilken information behövs? Ska det vara text? Bilder? Ni bestämmer hur er sorteringsanvisning ska se ut för kartongförpackningar!

Använd mallen här när ni gör er sorteringsanvisning.
Ett av de vinnande förslagen kommer att få dekorera insamlingskärlen till Rinkis ekopunkter.

Tänk på att det ska kunna gå att trycka er sorteringsanvisning, så inte för många små detaljer.
Vill ni ha tips på vad man ska tänka på? Läs mer här på lektion 1: Kartong ”Det här kan också en pappskalle”.

Inspiration från andra redovisade bidrag samt förra omgångens vinnare hittar ni på 1. Tehtävä

Besök gärna en återvinningsstation om ni har möjlighet och titta på de olika anvisningarna samtidigt som ni återvinner!
Närmaste återvinningsstation finner ni här.

Ladda gärna ner Powerpoint som förklarar uppgiften för eleverna.

Varje klass får delta med max tre bidrag var. Lägg bidragen bredvid varandra och ta EN bild. Ni laddar upp bilden på Mina sidor samtidigt som ni registrerar klassen/gruppens återvinningsgrad. Redovisa match 1 senast den 17 mars 2024.
Spara era bidrag ifall ni är en av vinnarna.

Redovisa match 1 senast den 29 oktober 2023 för att ha chans på fina priser från Rinki och Tetra Pak.

De mest inspirerande, tydliga och härliga bidragen utses som vinnare av en jury bestående av personer från Rinki och Tetra Pak. Tre bidrag från 1-3 respektive 4-6 väljs ut. Juryns beslut kan inte överklagas.

Ladda ner powerpoint som beskriver match 1 här!

Redovisa uppgiften via ”Mina sidor” senast den 17 mars 2024.

Match 2

Återvinnings­kampanjen

I samarbete med

Gör en återvinningskampanj för att få fler att återvinna mer!
I match 2 ska eleverna designa en egen återvinningskampanj som skulle kunna tryckas på baksidan av en kartongförpackning.
Varje klass får tävla med max tre bidrag.

Era bidrag kan t.ex. bestå av era bästa återvinningstips. Eller era bästa argument varför fler ska återvinna mer. Illustrera er kampanj i text och/eller bild. Tänk på att det ska kunna gå att trycka er kampanj. Lägg era tre bidrag bredvid varandra, ta EN bild och ladda upp den på Mina sidor.
Uppgiften måste vara registrerad på Mina sidor senast den 17 mars 2024.

Tänk på att spara era bidrag tills tävlingen är avgjord. Är det just ett av era bidrag som vinner behöver de skickas in.

Inspireras av andra deltagares bidrag samt förra omgångens vinnare, gå till 2. Tehätävä och klicka på bilderna.

Använd som grund när ni skapar era kampanjförslag!

Ladda ner powerpoint som beskriver match 2 här!

Redovisa match 2 senast den 10 december 2023 för att ha chans på fina priser från Eckes Granini och Tetra Pak.

De mest inspirerande och kreativa bidragen utses som vinnare av en jury bestående av personer från Eckes Granini och Tetra Pak. Tre bidrag från 1-3 respektive 4-6 väljs ut. Juryns beslut kan inte överklagas.

Redovisa uppgiften via ”Mina sidor” senast den 17 mars 2024.

Match 3

Berätta för 100

I samarbete med

I match 3 ska eleverna på olika sätt sprida kunskapen om återvinning av kartongförpackningar. En tom kartongförpackning är inte skräp, utan värdefull råvara för nya produkter. Genom att återvinna dem sparar du på resurser och minskar både energianvändningen och din egen klimatpåverkan. Tänk om alla visste det! Hjälp oss sprida kunskapen!

Tillsammans ska ni fundera över hur ni ska sprida budskapet om återvinning på bästa sätt. T.ex.:

 • Sprid olika budskap om återvinning av kartongförpackningar genom att rita och/eller skriva, använda gärna våra spridningskort.
 • Låt varje elev dela ut sina spridningskort till familj och grannar.
 • Gör ett stort kollage med alla spridningskorten. Gör en utställning på skolan, mataffären, kommunhuset… eller ta ett kort och sprid på intranätet, mail eller sociala medier.
 • Använd er fantasi kring hur man kan sprida ert budskap och låt er inspireras genom vår “Lilla kampanjskola”, som du hittar i materialarkivet.
 • Utmana och tävla i hur man viker och återvinner en kartongförpackningar. Låt er tävling uppmärksammas av skolan, lokaltidningen…

Inspiration från andra deltagare hittar ni på 3. Tehtävä.

Ta EN bild och beskriv kort hur ni valde att sprida budskapet om att återvinna kartongförpackningar eller gör en liten film som berättar hur ni gjort.
Redovisa ert resultat på Mina sidor senast den 17 mars 2024.

Tänk på att ni tar bilder i enlighet med er verksamhets riktlinjer. Om ni inte anger något annat vid uppladdning av ert bidrag så förbehåller sig Tetra Pak och deras kunder rätten att använda bilderna i sina kanaler.

Ladda ner powerpoint som beskriver match 3 här!

Redovisa match 3 senast den 18 februari 2024 för att ha chans på fina priser från Fazer Aito och Tetra Pak.

De mest inspirerande, fantasifulla och kreativa bidragen utses som vinnare av en jury bestående av personer från Fazer Aito och Tetra Pak. Tre bidrag från 1-3 respektive 4-6 väljs ut. Juryns beslut kan inte överklagas.

Redovisa uppgiften via ”Mina sidor” senast 17 mars 2024.

Kartonkikilpailun ystävät

Ota meihin yhteyttä

Kysyttävää? Lähetä kysymys niin vastaamme 3-5 työpäivän kuluessa. Ruotsinkielisiin kysymyksiin pystymme vastaamaan nopeammin 1-2 päivän kuluessa.