1. Tehtävä: Kierrätämme ja suunnittelemme lajitteluohjeen

Ensimmäinen tehtävä koostuu kahdesta eri osasta. Ensimmäisessä osassa oppilaat osallistuvat kodin käytettyjen kartonkipakkausten* kierrättämiseen. Toisessa osassa luokan tulee dokumentoida yhdessä tehty vierailu kierrätyspisteeseen.

Osa 1 – Kierrätys kotona

Oppilaat huolehtivat kahden viikon ajan kartonkipakkausten kierrättämisestä kotona. Opettajana päätät jakson toteutusajankohdan 23.5.2022-19.3.2023 välisenä aikana.

  1. Tulosta ja jaa seurantataulukot oppilaille.
  2. Lataa seurantataulukko pdf-muodossa tästä!
  3. Oppilaat kirjaavat kuinka monta kartonkipakkausta kodissa on käytetty, kierrätetty tai muulla tavalla hävitetty kahden viikon seurantajakson aikana.
  4. Jakson päätteeksi lapset palauttavat seurantataulukon vanhempien/huoltajien allekirjoittamana. Kirjaa tulokset 19.3.2023 mennessä. HUOM! Säästä oppilaiden seurantataulukot. Voittajan tulee palauttaa taulukot Kartonkikilpailun järjestäjälle.
  5. Luokan tuloksen saat laskemalla yhteen kierrätetyt kartongit ja jakamalla luvun käytettyjen kartonkien määrällä.
  6. Hyväksytty tehtäväsuoritus edellyttää vähintään 50% kierrätysastetta.

Osa 2 –Laadi uusi lajitteluohje kartonkipakkauksille

Pakkausten oikeaoppisen lajittelun pitää olla helppoa!

Käytetty pakkaus pitää luonnollisesti kierrättää. Silloin kartonkipakkauksia voidaan käyttää raaka-aineena uusien tuotteiden, kuten munakennojen , pizzalaatikoiden, wc-rullien, ja jäätelöpakkausten valmistuksessa… Tämä vähentää energiankulutusta, säästää luonnonvaroja ja torjuu ilmastonmuutosta. Lajittelu ja kierrätys ovat osa kestävää kulutusta.

On tärkeää, että pakkaukset lajitellaan oikeaan keräysastiaan ja että kartonkipakkaukset litistetään, kun ne palautetaan keräysastiaan.

Jotta kierrättäminen olisi helppoa kaikille, on tärkeää, että meillä on selkeät lajitteluohjeet.
Täältä näet, miltä tämänhetkinen lajitteluohje näyttää.

Luokallanne on nyt mahdollisuus vaikuttaa kartonkipakkausten lajitteluohjeiden ulkonäköön ja tehdä siistä entistä parempi!
Miltä ohjeiden tulisi teidän mielestä näyttää, jotta oikeaoppinen lajittelu olisi helppoa? Mitä tietoja tarvitaan? Tuleeko ohjeen sisältää pelkästään tekstiä? Entäs kuvia? Te päätätte itse, miltä kartonkipakkausten lajitteluohjeet tulisi näyttää!

Käyttäkää tätä mallia, kun suunnittelette lajitteluohjeet.
Kilpailun voittanut ehdotus pääsee koristamaan Rinki-ekopisteen keräysastioita.

Lajitteluohje tulee olla mahdollista tulostaa, joten välttäkää pieniä yksityiskohtia. Kaipaatteko lisää vinkkejä siitä, mitä olisi hyvä huomioida? Lukekaa lisää Oppitunti 1: Kartonki “Pahvikin sen osaa”.

Mikäli teillä on mahdollisuus käykää mielellään kierrätyspisteessä tutustumassa lajitteluohjeisiin samalla kun kierrätätte!

Toimi näin:
Kukin luokka/ryhmä voi osallistua enintään kolmella kilpailuehdotuksella. Laittakaa kilpailuehdotuksenne vierekkäin ja ottakaa niistä YKSI kuva. Ladatkaa kuva Omat Sivut -osioon samalla, kun rekisteröitte luokan/ryhmän kierrätysasteen. Rekisteröikää 1. kilpailutehtävä viimeistään 19. maaliskuuta 2023. Muistakaa säilyttää alkuperäiset kilpailuehdotukset, mikäli satutte olemaan yksi voittajista.

Ensimmäisen kilpailutehtävän osat 1 ja 2 rekisteröidään Omat sivut-osiossa viimeistään 19. maaliskuuta 2023.


Nopeuspalkintokilpailun voittajat on valittu

Mikäli olitte reippaita ja rekisteröitte 1. kilpailutehtävänne ennen 30. lokakuuta 2022 teillä oli mahdollisuus voittaa lisäpalkintoja Ringltä ja Tetra Pakilta.

Jokainen oppilas voittaa kierrätysmateriaalista valmistetun muistivihon, väriliituja ja kyniä Rinkiltä. Tetra Pakilta jokainen oppilas voittaa oman kierrätyskassin.

Tuomaristo, joka koostuu Tetra Pakin ja Ringin edustajista valittiin voittajaksi inspiroivimmat, selkeimmät ja ihastuttavimmat kilpailuehdotukset. Tuomaristo valittiin kolme voittajaa luokista 1-3 ja kolme voittajaa luokista 4-6. Tuomariston päätöksestä ei voi valittaa. 

Voittajat lk. 1-3:

  1. Hakalantalon koulu, 1A, Hyvinkää Katso voittajien kilpailuehdotus tästä
  2. Uramon koulu, 3B, Riihimäki Katso voittajien kilpailuehdotus tästä
  3. Winellska skolan, 2B, Kirkkonummi Katso voittajien kilpailuehdotus tästä

Voittajat lk. 4-6:

Voittajia ei ole nimetty arvojärjestyksessä.

Rekisteröidyt kilpailutehtävät